Fortent pris til Therese: Gjer klart for hets og snusfornuft

Skjermdump frå dagbladet.no.

Therese Johaug får Egebergs Ærespris. Det er så rett. Og så fortent.

Forståsegpåarane har forlengst krope ut av hi og huler med moralismen sin, med påstandar om at Johaug ikkje skulle ha vore tildelt prisen. Ho er jo tatt for doping. For juks.

– Jeg mener de burde spart seg, er kommentaren frå NRKs sportsorakel, Jan Petter Saltvedt.

Påstanden om juks er like usann som den er gammal. Johaug dreiv ikkje med bloddoping og inntak av prestasjonsfremmande kjemikaliar. Ho gjorde ein tabbe med ei leppesalve utanfor konkurransesesongen, og fekk ei urimeleg hard straff.

Juryleiar Børre Rognlien sa ved utdelinga: – Komiteen har vurdert det at hun har vært utestengt som følge av brudd på dopingreglementet. Hvis hun hadde vært dømt for doping i betydning av å jukse seg til bedre prestasjoner, hadde hun ikke vært aktuell for prisen. Men Therese er verken tiltalt eller dømt for forsøk på juks. Hun er dømt for uaktsomhet. Komiteen mener at uaktsomhet ikke diskvalifiserer til kriteriet om «god rollemodell».

Klar tale. Og blant norske sportskommentatorar finst det også dei som greier å halde hovudet klart. Esten O. Sæther i Dagbladet skriv: – For kritikerne var ikke utestengelsen i 18 måneder og mulig tapte OL-gull nok; Therese Johaug skulle straffes for livet. Som såkalt «dopingdømt» ville hun etter deres mening aldri bli god nok for å motta norsk ære. (…) Ganske umiddelbart ble det klart at Johaugs regelbrudd utelukkende skyldtes slurv. Etter politiets etterforskning for Antidoping Norge var det alvorlige punktet i saken krysset ut. Her hadde ingen svindlet noen, slår Sæther fast.

Eg er sikker på at valet av Therese Johaug som vinnar av Egebergs Ærespris blir applaudert av dei aller fleste norske sportsinteresserte. Så får både ho sjølv og vi som stiller oss i rekka av gratulantar leve med med at det no kjem nokre dagar med både hets og snusfornuft.

Det vil i tilfelle ikkje vere noko anna enn typisk norsk. Debattar på sandkassenivå høyrer jo denne nasjonen til. Dessutan må den offentlege debatten fyllast med eitt eller anna, etter at landets fremste folkevalde endeleg klarte å kome fram til kva som skal vere prisen på ei pakke med snus.

Les meir om kriteria for Egebergs Ærespris og sjå oversikt over alle vinnarar på Wikipedia.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s